Pozvánka na výstavu obrazů

Ve světě účetních čísel, vyhlášek, zákonů a nařízení je nutné se někdy zastavit. A já se zastavil. Bylo to na vernisáži výstavy obrazů p. Jaroslava Čásy ČISTÁ RADOST v lounské galerii ve Vrchlického divadle https://gaml.cz/ .

I jako nulový znalec umění a zásadní materialista jsem byl skutečně pohlazen po duši. K rozjímání je několik desítek abstraktních obrazů. Pro mě osobně se jedná o takový barevný underground. Technika Jardu Čásu nesvazuje, naopak. Z barev cítím rebelii a to já rád, tuze rád. Jak říkal jeden můj známý, když nechceš z něčeho vyrůst, tak z toho zkrátka nevyrosteš.
Galerie dle mého názoru trpí jedním nedostatkem a to absencí přirozeného světla. Jarda ovšem rozsvítil prostory po svém.

Jardu Čásu jsem poznal jako pana profesora na gymnasiu v Lounech, kde se stal v revolučním roce 1989 mým třídním učitelem. Několik let formoval moje myšlení a pak začala jeho další životní etapa. O jeho přirozeném respektu si může dnešní „moderní“ doba jen nechat zdát. Pro mě jako 15letého kluka v pletené vestičce udělal v té době skutečně hodně, přeci jen jsem rychleji (i když jen trochu) dospěl.

Po XX letech jsme se potkali již jako obchodní partneři. A co víc, dokonce jako oborští usedlíci. Obora jako místo inspirace Jardova umění. A právě z tohoto důvodu má pro mě jeho výstava až magické kouzlo. A já mu za to ze srdce velice děkuji.

Výstava potrvá do 12. března 2023.

Michal Rychnovský